Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Asymptoten

Hallo, ik moet de asymptoten berekenen van:
f(x)= x+1+x2/(√x2+9)
Ik weet dat deze functie een schuine asymptoot heeft: y=ax+b
De a heb ik al berekend met de formule: lim(+oneindig)= f(x)/x. Zo is a=2
Helaas geraak ik niet verder voor de b. De b moet zo berekenen: b= lim(+oneindig)(f(x)-ax). Ik kom dan uit dat je de hoogstegraadstermen kunt schrappen. Helaas weet ik niet welke hoogstegraadstermen je anders moet nemen. Die onder de wortel? (Bij limieten naar oneindig mag je de hoogstegraadstermen nemen.)

daniel
3de graad ASO - zaterdag 21 mei 2016

Antwoord

Het kost enige moeite maar met wat volharding kun je het verschil f(x)-2x ombouwen tot iets waar je b uit kunt halen.
Het verschil is
1+\frac{x^2}{\sqrt{x^2+9}}-x
De 1 hou je apart en de rest breng je onder één noemer:
1+\frac{x^2-x\sqrt{x^2+9}}{\sqrt{x^2+9}}
als je nu teller en noemer met x+\sqrt{x^2+9} vermenigvuldigt vind je na wat werk dit
1+\frac{-9x}{\sqrt{x^2+9}(x+\sqrt{x^2+9})}
Kijk nu maar eens goed waar de hoogste macht van x te vinden is.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 21 mei 2016
 Re: Asymptoten 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics