Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Volgorde van bewerkingen

Hoe bereken je (-2+4)·(25·9+26)+25·6=?

Imp
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 16 juli 2001

Antwoord

Bij dit soort sommetjes is de volgorde belangrijk.
In het algemeen: (in Nederland!)
  • eerst tussen de haakjes
  • dan machtsverheffen
  • dan vermenigvuldigen en delen
  • dan optellen en aftrekken
Dus:
(-2+4)·(25·9+26)+25·6=      (eerst tussen de haakjes)
2·(225+26)+25·6= (eerst vermenigvuldigen)
2·251+150= (idem)
502+150= (dan optellen)
652 (klaar...)
Je ziet tussen de haakjes gelden dezelfde regels dus eerst vermenigvuldigen, dan optellen.

Misschien goed om te weten:
25:5·5=25
Delen en vermenigvuldigen doe je op de volgorde waarop het staat.

Als je bedoelt 25:(5·5)=1 dan moet je haakjes gebruiken.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 16 juli 2001



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics