De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Alternatief voor impliciete formule

 Dit is een reactie op vraag 78238 
Oh wat een interessante manier. Daar had ik niet aan gedacht.
We gaan het uitzoeken.
Numeriek kan natuurlijk altijd nog.

Rob &
Student hbo - maandag 25 april 2016

Antwoord

Je kunt er nog $(z+1)^{15}=x^5\cdot z^4$ van maken ($z=y-1$ substitueren); dan is het een verstoorde versie van $(z+1)^{15}=0$ en voor kleine $x$ liggen de oplossingen dicht bij $z=-1$ (of $y=0$ dus). Voor grote $x$ verwacht je dat $z$ ook groot zal zijn, dus $z+1\approx z$ en dan lijkt de vergelijking sterk op $(z+1)^{11}=x^5$.
Daartussen wordt het lastiger. Hieronder een link naar de enige bron voor de modulaire-functiemethode die ik ken.

Zie Boek: Beyond the quartic equation

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 26 april 2016
 Re: Re: Re: Alternatief voor impliciete formule 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3