De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Alternatief voor impliciete formule

De formule:

x = y3 / (1-y)c

is impliciet en dus niet voor y expliciet te herschrijven.
Dat kan numeriek maar is er een analytische formule te 'bepalen' / 'verzinnen' die er op lijkt?

Rob &
Student hbo - maandag 25 april 2016

Antwoord

Dat hangt allemaal een beetje van de $c$ af: als $c=3$ komen we op $\sqrt[3]x=\frac{y}{1-y}$, als $c=3$ wordt het $\sqrt[3]x=y(1-y)$ en in beide gevallen is er wel wat mee te doen. Zo zijn er nog wel wat waarden van $c$ die wat opleveren: $c=0$, $c=\pm1$, $c=\pm2$, $c=\pm 4$. Die leiden tot vergelijkingen van graad ten hoogste $4$ en daar zijn formules voor in termen van wortels en optellen en vermenigvuldigen. Voor andere gehele waarden van $c$ kan het ook, maar de formules bevatten functies die niet echt elementair zijn: modulaire functies.
Voor gebroken en irrationale waarden van $c$ wordt het echt lastig; een programma als Maple geeft niet eens een antwoord als je een willekeurige $c$ gebruikt. Dat is een veeg teken.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 25 april 2016
 Re: Alternatief voor impliciete formule 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3