Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Newton en Raphson

Wat houdt de methode voor differentiëren van Newton en Raphson in. En hoe kan ik de formules afleiden met een plaatje?

v.
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 20 februari 2003

Antwoord

q7788img1.gif

De werking van de methode van Newton-Raphson blijkt uit het bovenstaand plaatje. We zoeken het nulpunt \alpha van een bepaalde functie. Kies punt P ergens op de grafiek.
De x-coordinaat van P is x0 de y coordinaat is f(x0)
De raaklijn in P heeft rico f'(x0)=tan \phi
Nu geldt tan \phi= f'(x0) = f(x0)/(x1-x0)
Hierbij is x1 een punt dat dichter bij het gezochte snijpunt met de x-as ligt dan x0.
Omrekenen levert een formule: x1=x0-(f(x0))/(f'(x0))
En zo is de volgende waarde: x2=x1-(f(x1))/(f'(x1))

Newton Raphson wordt dus niet gebruikt om te differentiëren maar om met behulp van differentiëren nulpunten te benaderen.

Laten we eens kijken of we √2 zo kunnen berekenen.
Welnu √2 is nulpunt van f(x) = x2-2 dan f'(x)=2x

Neem nu als eerste benadering x0=1,6 deze waarde is natuurlijk veel te groot !
Dan wordt x1=x0-(f(x0))/(f'(x0))=1,6-((1,62-2)/(2·1,6))=1,425
vervolgens x2=1,425-((1,4252-2)/(2·1,425))=1,4142544

bereken nu x3 zelf eens en vergelijk het resultaat met √2 op je rekenmachine

Bingo !

Met vriendelijke groet

JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 21 februari 2003
Re: Newton en Raphson



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics