De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Tabel parabool

 Dit is een reactie op vraag 77790 
Sorry maar ik begrijp het nog niet. Wat bedoelt u met het heeft te maken met de volgorde van bewerkingen? Wanneer moet ik nou met of zonder haakjes schrijven?

En waarom kun je bij Gegeven y=−x2. Als x=6 dan krijg je:
y=−62=−36 of y=−(6)2=−36 zowel wel als zonder haakjes doen?

mvg,
maria

maria
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 5 maart 2016

Antwoord

Je schrijft haakjes als je geen verwarring wilt over wat je aan het doen bent. Als je het kwadraat van $-3$ wilt dan schrijf je $(-3)^2$. Als je 't kwadraat van 6 wilt dan schrijf je $6^2$. Maar je kunt ook $(6)^2$ schrijven.

Als je $-5^2$ schrijft dan moet je eerst machtsverheffen en daarna het tegengestelde nemen. Dus:

$-5^2=-25$

Het tegengestelde is hetzelfde als vermenigvuldigen met $-1$ en zoals je weet gaat machtsverheffen voor vermenigvuldigen.

Als je $-5^2$ schrijft als je $(-5)^2$ bedoelt dan gaat dat mis wegens de afgesproken volgorde van bewerkingen. Daarom schrijf je haakjes.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 5 maart 2016



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3