De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Partieel primitiveren

Ik kan deze opgaven niet oplossen.

a. $
\eqalign{\int {\left( {1 - \frac{1}
{{x^2 }}} \right)} \ln (1 + x^2 )\,dx}
$

2. $
\eqalign{\int {\frac{1}
{{\sqrt {1 + e^x } }}} \,dx}
$

Loes
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 1 maart 2016

Antwoord

1) Schrijf de integrand (dus wat achter het integraalteken staat) als Ln(1 + x2)d(x + 1/x) en pas hier de techniek van de partiële integratie op toe.

2 Ik zou de methode van substitutie willen nemen.
Stel (ex + 1) = t zodat exdx = 2tdt en waaruit dx = 2t/(t2 - 1)dt volgt.
Je integraal gaat over in de integraal van 2/(t2 - 1) en die kun je wel aan.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 1 maart 2016



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3