De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Domein, bereik, asymptoten en nulpunt

We moet het domein, bereik, asymptoten en het nulpunt van een logaritmische functie kunnen bepalen, echter ik weet alleen niet hoe. Een voorbeeld van zo een vraag is:

Geef het domein, bereik, vergelijking van de asympto(o)t(en) en het nulpunt van f(x)=3+3log(8-2x)

jaap
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 7 februari 2016

Antwoord

Hallo Jaap,

Het domein geeft aan welke waarden je voor x kunt invullen. Waarschijnlijk weet je dat je een logaritme alleen voor positieve waarden bestaat. Los dus op:
8-2x$>$0

Voor het bereik vraag je je af welke waarden je voor f(x) kunt vinden. Wanneer het argument van een logaritme naar nul gaat (vanaf de positieve kant), dan gaat de functiewaarde naar min-oneindig. Wanneer het argument naar plus-oneindig gaat, gaat de functiewaarde ook naar plus-oneindig. Voor f(x) kan je zodoende alle reële getallen vinden.

De grafiek van de standaard-functie y=log(x) heeft als verticale asymptoot x=0. Jouw functie heeft dan een verticale asymptoot voor 8-2x=0. Los deze vergelijking op en je hebt de vergelijking van de verticale asymptoot.

Voor het nulpunt moet je oplossen:
3+3log(8-2x)=0

Dus:
3log(8-2x)=-3
log(8-2x)=-1

Met de definitie van een logaritme vind je:
8-2x=10-1
Lukt het om x te vinden?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 7 februari 2016
 Re: Domein, Bereik, asymptoten, nulpunt 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3