|
|
\require{AMSmath}
Economische vergelijking
Bij de volgende berekening zou ik graag willen weten hoe ik de X voor de =streep krijg. Hoe kan ik X berekenen?
Voorbeeld:
5=-10+(4/(1+x))+(3/(1+x)2)+(2/(1+x)3)
Waarbij x de vermogenskostenvoet is in % en de machten het aantal jaren aangeven. Formule is dus mede afhankelijk van het aantal jaren. Hoe bereken ik x?
Stefan
Student hbo - maandag 23 november 2015
Antwoord
Als je de vergelijking een beetje opruimt dan zou je zoiets kunnen doen:
$ \eqalign{ & \frac{2} {{\left( {1 + x} \right)^3 }} + \frac{3} {{\left( {1 + x} \right)^2 }} + \frac{4} {{1 + x}} - 15 = 0 \cr & \frac{2} {{\left( {1 + x} \right)^3 }} + \frac{{3\left( {1 + x} \right)}} {{\left( {1 + x} \right)^3 }} + \frac{{4\left( {1 + x} \right)^2 }} {{\left( {1 + x} \right)^3 }} - \frac{{15\left( {1 + x} \right)^3 }} {{\left( {1 + x} \right)^3 }} = 0 \cr & \frac{{2 + 3(1 + x) + 4(1 + x)^2 - 15(1 + x)^3 }} {{\left( {1 + x} \right)^3 }} = 0 \cr & 2 + 3(1 + x) + 4(1 + x)^2 - 15(1 + x)^3 = 0 \cr & - 15x^3 - 41x^2 - 34x - 6 = 0 \cr & 15x^3 + 41x^2 + 34x + 6 = 0 \cr} $
Dat geeft een derdegraadsvergelijking. Die zou je wel exact kunnen oplossen, maar dat ga ik niet doen...
Een numerieke oplossing ligt hier dan voor de hand:
$ x \approx - 0,239659620 $
...maar als je dat toch al wilt doen dan kan je dat zo goed met de oorspronkelijke vergelijking doen...
...en dat kan zelfs met de grafische rekenmachine!
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 23 november 2015
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|