|
|
\require{AMSmath}
Functie voorschrift opstellen gebroken functie
Geachte,
Ik moet het functievoorschrift opstellen van een gebroken functie. Met 2 asymptoten en een punt kan ik dit wel, maar ik vraag me af hoe dit moet bij de volgende opgave moet.
A) De grafiek heeft als horizontale asymptoot de x-as, een verticale asymptoot met vergelijking x=10 en heeft een snijpunt met de y-as voor y=5.
B) De grafiek gaat door het punt (1,5) en heeft als punt van symmetrie (-3,1).
mvg
stefan
Student hbo - zondag 11 oktober 2015
Antwoord
A. Het zal iets moeten worden als $\eqalign{y=\frac{a}{x-10}}$. De grafiek gaat door $(0,5)$. Invullen geeft:
$\eqalign{\frac{a}{0-10}=5}$ $a=-50$
Het functievoorschrift wordt:
$\eqalign{y=-\frac{50}{x-10}}$
B. Het zal iets moeten worden als $\eqalign{y=\frac{a}{x+3}+1}$. De grafiek gaat door $(1,5)$. Invullen geeft:
$\eqalign{\frac{a}{1+3}+1=5}$ $a=16$
Het functievoorschrift wordt:
$\eqalign{y=\frac{16}{x+3}+1}$
Dat viel mee...
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 11 oktober 2015
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|