Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Integraal bepalen mbv substitutieregel

Beste,

Kunt u mij op weg helpen met deze breuk? Het is de bedoeling dat van deze breuk het integraal wordt genomen met als limieten 7 en 0.

(integraal)(5x)/(√x+9)dx

Zelf bedacht ik om x+9 u te noemen, dus dan zou het:(integraal) (5(u-9))/√u du worden, de limieten veranderen dan in 16 en 9.

Daarna: (5u-45)·(u)-1/2 du

[(2,5u2 - 45u) · 2u2,5] met als limiet boven 16 en onder 9, dit heb ik dan uitgewerkt maar het antwoord wat zou moeten kwam niet uit..

Alvast bedankt!

Atena
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 5 september 2015

Antwoord

Beste Atena,

Die substitutie kan werken en je integraal en grenzen in de variabele u zijn ook oké. De uitwerking van die integraal is niet goed: je lijkt de primitieve van elke factor in het product te nemen, maar die regel bestaat niet...

Herschrijf de breuk als volgt:
\frac{5u-45}{\sqrt{u}} = \frac{5u}{\sqrt{u}} - \frac{45}{\sqrt{u}} = 5u^{1/2}-45u^{-1/2}
en integreren vervolgens beide termen. Lukt dat?

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 5 september 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics