Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

De stabiele verdeling

Hallo Wisfaq,
Ik heb de theorie van stabiele verdeling door en kan deze toepassen op een matrix van 2x2. Maar hoe doe ik dit bij een matrix van 3x3? Ik heb de vraag zelf bedacht:

De matrix is als volgt:
    k    l    m
k 0,3 0,4 0,5
l 0,2 0,4 0,1
m 0,5 0,2 0,4
Als er wordt gezegd dat K + L + M = 3000
Hoe kan je dan de stabiele verdeling hiervan uitrekenen?
alvast bedankt

Thomas
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 9 juni 2015

Antwoord

Er geldt:

q75796img1.gif

Vermenigvuldigen geeft een stelsel van drie vergelijkingen met drie onbekenden. Uiteindelijk geeft dit:

\left\{ \begin{array}{l} k = m \\ 2l = m \\ \end{array} \right.

Je weet dat:

k + l + m = 3000

Uitgedrukt in m geeft je de oplossing:

\begin{array}{l} m + \frac{1}{2}m + m = 3000 \\ m = 1200 \\ \left\{ \begin{array}{l} k = 1200 \\ l = 600 \\ m = 1200 \\ \end{array} \right. \\ \end{array}

Controle:

q75796img2.gif

...en dat is dat...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 9 juni 2015
 Re: De stabiele verdeling 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics