Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Straal ingeschreven cirkel

Ik moet de straal zien te berekenen van de ingeschreven cirkel van een rechthoekige driehoek met rechthoekszijden 5 en 12. Hoe begin ik hier aan?

Naruto
2de graad ASO - zaterdag 6 december 2014

Antwoord

Het middelpunt van de ingeschreven cirkel is het snijpunt van de drie deellijnen. De drie lijnen die loodrecht op de zijden staan en door dat middelpunt gaan, verdelen de zijden in gelijke stukken.

q74485img1.gif

Er geldt:

\eqalign{ & a = x + y \cr & b = x + z \cr & c = y + z \cr}

Druk x (de straal van de ingeschreven cirkel) uit in a, b en c en je bent er...

Een bijzondere eigenschap van een geheel­tallige recht­hoekige driehoek is dat de straal van de ingeschreven cirkel ook geheel­tallig is.

Zie Plato en Pythagoreïsche Drietallen

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 6 december 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics