|
|
\require{AMSmath}
Waarde van a met één oplossing
Hoe bereken je de waarden van a waarbij de vergelijking $xe^{-x+1}=ax$ precies één oplossing heeft? De antwoorden bleken $a=e$ of $a\le0$ te zijn, maar ik weet niet hoe ze eraan komen.
Sanne
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 25 september 2014
Antwoord
In elk geval is er, onafhankelijk van a, altijd de oplossing x = 0. Na deze vaststelling kunnen we delen door x en houden we de vergelijking e-x + 1 = a over. Omdat je maar 1 oplossing wilt hebben (en je hebt er al één !) mag de vergelijking die je na de deling overhield géén nieuwe oplossing(en) opleveren. Daar de e-macht uitsluitend (alle) positieve waarden kan aannemen, zal je bij a $\le$ 0 dus nooit oplossingen vinden. Kortom, dan blijft het bij x = 0. Er zit nog 1 addertje onder het gras. Als die e-machtvergelijking toevallig óók x = 0 als oplossing heeft, dan heb je weliswaar twee keer dezelfde oplossing x = 0 maar dat komt toch neer op het hebben van één oplossing. Voor welke a heeft die e-machtvergelijking nou de oplossing x = 0? Vul x = 0 in en je vindt direct dat a = 1
MBL
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 25 september 2014
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|