De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Maximum

 Dit is een reactie op vraag 73382 
De beschreven som wil ik oplossen door middel van berekeningen en niet door middel van het tekenen van lijnen op de grafische rekenmachine. Bij de desbetreffende opgave moet de gedifferentieerde som C'2(t) = 0,0848 (-1,92-t + 6 · 1,92-6t) gelijk worden gesteld aan 0 om het maximum te berekenen. Bij het gelijkstellen aan 0 kom ik in mijn uitwerking niet verder dan -1,92-t + 11,52-6t = 0.

Iman
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 14 juni 2014

Antwoord

Tja... wat jij wilt...

$
\begin{array}{l}
- 1,92^{ - t} + 6 \cdot 1,92^{ - 6t} = 0 \\
1,92^{ - 6t} \left( { - 1,92^{5t} + 6} \right) = 0 \\
1,92^{ - 6t} = 0\,\,(v.n.)\,\,of\,\, - 1,92^{5t} + 6 = 0 \\
- 1,92^{5t} = - 6 \\
1,92^{5t} = 6 \\
\log (1,92^{5t} ) = \log (6) \\
5t \cdot \log (1,92) = \log (6) \\
5t = \frac{{\log (6)}}{{\log (1,92)}} \\
t = \frac{{\log (6)}}{{5 \cdot \log (1,92)}} \approx {\rm{0}}{\rm{,5493454821}}... \\
\end{array}
$

Bij de benadering is een rekenmachine wel handig.

PS
-1,92-t + 11,52-6t is overigens niet hetzelfde als -1,92-t + 6 · 1,92-6t. Machtsverheffen gaat voor!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 15 juni 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3