Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Vergelijking met machten

 Dit is een reactie op vraag 73318 
Bedank voor je reactie
Je gaat me te snel

Waarom je vermenigvuldigt met 2/2 snap ik niet, maar b wordt dan wel -1 en dat klopt volgens het boek.
Volgens jou berekening is ax dan 1 terwijl dat 1/3 zou moeten zijn volgens mijn antwoorden boek.
Wat jij schrijf vertaal ik even...
10 · 2x = 20 · 2ax · 2^(b=-1)
Hoe los ik vervolgens a op.
Kun je aanpak stap voor stap laten zien met een vergelijking

vr.gr. edward

edward
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 5 juni 2014

Antwoord

Beste Edward,

Eerst een paar opmerkingen voordat we het spoor bijster gaan raken.

- Ik neem aan dat het * teken dat je gebruikt het vermenigvuldigingsteken is?
- Ik heb nergens gezegd dat ax=1 ik heb gezegd dat a=1 en x=x
- Ik neem ook aan dat er nergens haakjes of zo horen te staan en dat je de opdracht juist hebt overgenomen uit je boek ( check dit)

Ik mag altijd iets vermenigvuldigen met 1. Dan blijft het hetzelfde.
ofwel:

\begin{array}{l} A = A \\ 1A = A \\ \frac{2}{2}A = 1A = A \\ \end{array}

vermenigvuldigen met 2/2 is dus hetzelfde als vermenigvuldigen met 1. Dus ik vermenigvuldig eigenlijk gewoon met het getal 1.

Echter doe ik dit op de volgende wijze. Ik vermenigvuldig het getal 10 met 2
en ik deel 2^x door 2. In principe heb ik dan niets anders gedaan dan vermenigvuldigen met 1.

\begin{array}{l} 10.2 = 20 \\ \frac{{2^x }}{2} = 2^{x - 1} \\ 10.2^x = 2.10.\frac{{2^x }}{2} = 20.2^{x - 1} \\ \end{array}

Plot de 2 grafieken anders maar eens, dan zul je zien dat ze hetzelfde zijn.

Hoe jij aan die 1/3 komt is mij een raadsel. Of je boek heeft het fout, of je hebt de opgave incorrect gegeven.

ps:
nog 1 detail, iets herschrijven tot een andere vorm, is niet hetzelfde als een vergelijking oplossen.

mvg DvL

DvL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 5 juni 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics