De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Piramide

 Dit is een reactie op vraag 72435 
Een piramide met een vierkant als grondvlak?

Lara
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 24 mei 2014

Antwoord

Een voorbeeld dan maar?

q73158img1.gif

Dit is een piramide met een vierkant van 6 bij 6 cm als grondvlak en een hoogte van 6 cm. De vraag is: berekenen de oppervlakte.

Uitwerking
De oppervlakte van het grondvlak is 36 cm2.

Voor de oppervlakte van de zijvlakken (driehoeken) heb je lengte van de zijde nodig en de hoogte. Voor $\Delta$BCT zijn van de lijnstukken BC en PT.

BC ken je al en om de lengte van PT te berekenen kan je kijken in $\Delta$SPT. Je weet SP=3 cm en TS=6 cm, dus PT=$\sqrt{45}$.

De oppervlakte van $\Delta$BCT:
$\frac{1}{2}$·BC·PT=$\frac{1}{2}$·6·$\sqrt{45}\approx$20,12 cm2. Je hebt 4 van die driehoeken dus de totale oppervlakte is gelijk aan:

36+4·20,12$\approx$116,5 cm2.

Helpt dat?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 24 mei 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3