De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Onbepaalde limieten

Beste wisfaq,

Ik wil graag de limiet bepalen van de onderstaande functie voor als x naar oneindig gaat

[x·ln(x3-5x·$\sqrt{x^{2}+4}$)]/[e-x-2x3·ln(e^(1/x))]

In de noemer en teller deel ik alle termen door x3, en als resultaat krijg ik dan 0·0/(0-0)=0/0. Mijn vraag is of ik nu deze limiet nog verder kan analyseren. Moet ik bijvoorbeeld de regel van l'Hospital gebruiken of kan ik nu al concluderen dat deze limiet niet bepaald kan worden.

Vriendelijke groeten,

Viky

viky
Iets anders - woensdag 26 februari 2014

Antwoord

Ten eerste
$$
\ln(e^{\frac1x})=\frac1x
$$
dus de teller is $e^{-x}-2x^2$; als je teller en noemer door $x$ deelt hou je
$$
\frac{\ln(x^3-2x\sqrt{x^2+4})}{-2x+e^{-x}/x}
$$
over, daarin is de teller kleiner dan $\ln x^3=3\ln x$ en in de noemer overheerst $-2x$, dus nu zou het niet moeilijk meer moeten zijn.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 26 februari 2014
 Re: Onbepaalde limieten 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3