De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Goniometrische vergelijkingen

Gegeven is de functie f(x)=sin2+sin(x) met domein [0,2p].
Ik begrijp dat hieruit volgt sin(x)(sin(x)+1)=0. Dus sin(x)=0 of sin(x)=-1. Maar wat ik niet begrijp is waar deze getallen vandaan komen : x=0 of x=p of x=2p of x=1.5p.

kimber
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 6 februari 2014

Antwoord

Hoi Kimberly

Je lost het goed op. Echter de sinus is een periodieke functie, dus in dit geval blijven er oplossingen komen. Beperk je tot het gegeven domein, dan zijn er slechts de antwoorden die je al gaf.

$
\begin{array}{l}
\sin ^2 (x) + \sin (x) = 0 \\
\sin (x)(\sin (x) + 1) = 0 \\
\sin (x) = 0\;\; \vee \;\;\sin (x) + 1 = 0 \\
\sin (x) = 0 \Rightarrow x = k\pi \to \left[ {0,\pi ,2\pi ,3\pi .....} \right] \\
\sin (x) + 1 = 0 \\
\sin (x) = - 1 \\
x = 1,5\pi + 2k\pi \to \left[ {1,5\pi :3,5\pi :5,5\pi .....} \right] \\
Domein\;\left[ {0 - 2\pi } \right] \Rightarrow x = 0\;x = \pi \;x = 1,5\pi \;x = 2\pi \\
\end{array}
$

Zie ook de eenheidscirkel, wel bekend bij je denk ik?

mvg DvL

DvL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 6 februari 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics