De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Een machtsfunctie differentiëren

 Dit is een reactie op vraag 71883 
Sorry f(x) was 3x ik had niet goed gekeken maar ik zie dan dat de rc van de raaklijn -1,1 is in het antwoord moet ik nu weten dat bij ax de afgeleide gelijk is aan de afgeleide van -(1/a)x? Of moet ik dit kunnen aantonen?

mo
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 7 januari 2014

Antwoord

Ja zeg...

q71885img1.gif

$f(x)=3^{x}$ (rood)
Spiegelen in de y-as!
$h(x)=(\frac{1}{3})^{x}$ (blauw)
Vier omhoog!
$g(x)=(\frac{1}{3})^{x}+4$ (groen)

De raaklijn voor x=0 was bij benadering: $y=1,1x+1$
$y=1,1x+1$
Spiegelen in de y-as!
$y=-1,1x+1$
Vier omhoog!
$y=-1,1x+5$

Mij krijg je niet gek...

Hoe was het ook weer? Spiegelen in de y-as betekent dat je in het functie voorschrift $x$ vervangt door $-x$.

$f(x)=3^{x}$ wordt dan is $h(x)=3^{-x}$
$h(x)=3^{-x}$
$h(x)=(3^{-1})^{x}$
$h(x)=(\frac{1}{3})^{x}$

Zoiets...?

Zie overzicht transformaties van grafieken

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 7 januari 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3