De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Krachten

1. onder invloed van een kracht van 75 N krijgt een massa vanuit rust in 3,5s een snelheid van 5.5 m/s Bereken de grootte van de massa.

2. een kracht van 12 N geeft aan een massa m1 een versnelling van 3,75 m/s2 en aan een massa m2 een versnelling van 4,25 m/s2. hoe groot zal de versnelling zijn als deze kracht op een massa m1 + m2 uitgeoefend wordt?

Celine
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 26 september 2013

Antwoord

Hallo Celine,

Zoals je inmiddels begrepen zult hebben, kan je met natuurkundevragen beter terecht bij een vraagbaak voor natuurkunde. Deze vraag neem ik nog voor mijn rekening:

1.
Voor een massa m, een uitgeoefende kracht F en een versnelling a die de massa hierdoor krijgt, geldt het volgende verband:
F=m.a

De kracht is gegeven: F=75 N. De versnelling kunnen we uitrekenen:
In 3,5 seconden verandert de snelheid van 0 naar 5,5 m/s. De versnelling a is dus 5,5/3,5 = 1,57 m/s2. Dit vullen we in in de formule:

F=m.a
75=m.1,57
m=75/1,57=47,7 kg.

2.
Deze vraag kan je nu zelf oplossen:
Voor massa m1 geldt ook:
F=m1×a.
De kracht F en de versnelling a zijn gegeven, dus je kunt m1 uitrekenen.

Op dezelfde wijze bereken je m2.

Als je m1 en m2 samenvoegt, gebruik je weer dezelfde formule. De massa m en de kracht F zijn dan bekend, dus kan je de versnelling a uitrekenen. Ik kom op (afgerond) 2 m/s2, jij ook?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 26 september 2013



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3