De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Productregel dubbel gebruiken

Hallo,

Ik studeer momenteel voor het eerste jaar aan de universiteit en heb een probleempje met wiskunde. Het gaat hier over het dubbel gebruiken van de productregel.

Bijvoorbeeld deze opgave:

Bereken de afgeleide van: y(x) = (x-2)(x-7)(x-4)

In het antwoordmodel staat dat ik de productregel 2x moet gebruiken, de eerste keer lukt wel, maar bij de tweede keer weet ik niet waar ik mijn afgeleide vandaan moet halen om te vermenigvuldigen met de rest.

Het antwoordmodel geeft aan:

1(x-7)(x-5)+(x-2)((x-7))+(x-7) vereenvoudigd= (X-7)(x-4)+(x-2)(x-4)+(x-2)(x-7)

Het gedeelte tot de eerste plus snap ik, maar daarna is het volkomen onduidelijk voor me, ik hoop dat iemand me het stap voor stap uit kan leggen.

Alvast bedankt!
····

Arno
Student universiteit - vrijdag 20 september 2013

Antwoord

zij y(x)= f(x)·g(x) met f(x)=(x-2) en g(x)=(x-7)·(x-4)
dan is g'(x) = 1·(x-4)+(x-7)·1 = (x-4)+(x-7)
En verder y'(x)=f'(x)·g(x)+f(x)·g'(x)
Invullen en klaar.

Met vriendelijke groet
JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 20 september 2013



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics