Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Afgeleiden van rationale functie

Een punt beweegt op een kromme met vergelijking y= x3-3x+5, waarbij x=1/5t-4, en t de tijd voorstelt (in seconden). Hoe snel verandert y na precies 4 seconden?
ik ging als volgt te werk:
gevr:
y'(t) als x(t)=1/5t-4 en t=4s
opl:
y'(t)= y'(x) * x'(t)
= D(x3-3x+5)* D(1/5t-4)
= (3x2-3)*1/5
= 3/5x2-3/5
= 3/5(1/5t-4)2-3/5
als t=4s dan verandert y met 5,544 eenheden per seconde dit is echter fout en moet 37,8 eenheden per seconde bedragen
kunnen jullie me zeggen wat ik verkeert doe?
grt Jolien
en alvast bedankt

Jolien
Overige TSO-BSO - zondag 15 september 2013

Antwoord

Beste Jolien,

Ik heb goed of slecht nieuws. Ik kom namelijk ook uit op 5,544. Ik heb het op jou manier geprobeerd en dan kom ik uit op 5,544, daarnaast heb ik x gesubstitueerd in termen van t in de vergelijking van y en die vervolgens gedifferentieerd. Ook dan is de helling bij t=4 bij mij 5,544

Waarom goed of slecht nieuws,
welnu: Als ik het goed heb gedaan, dan jij dus ook. Goed nieuws dus!
Of we doen het beide fout, wat dan slecht nieuws zou zijn

Er bestaat natuurlijk ook altijd nog de kleine optie dat je de vraag niet correct uit het boek hebt overgenomen.

mvg DvL

DvL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 15 september 2013
 Re: Afgeleiden van rationale functie 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics