De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Re: Re: Re: Vergelijking van de raaklijn bepalen door een negatief coor

 Dit is een reactie op vraag 70477 
Ik heb toch nog een vraag over dezelfde functie f(x)= -3x+6/(x-1) maar dan door het raakpunt (0,-6)
Ik had deze vraag al eerder maar blijf het lastig vinden,(er staat ook niet zo'n duidelijke beschrijving in mijn leerboek) en u uitleg is daarentegen veel duidelijker.
Ik heb dus als algemene vergelijking:
y=ax-6
y'=a
f'(x) = -3-6/x2
1. a= -3-6/x2
2. a*x-6=-3x+6/x-1

Dus:
1. y'= f'(x)
a=-3-6/x2
a=-9

2.y= f(x)
y= ax-6 = -3x-6/(0-1)
-9x-6=-3x-6/(0-1)
En tot hier loop ik vast, of misschien al eerder, zou u kunnen en willen helpen? Misschien dat ik veel vraag, maar dit hoofdstuk is erg lastig.

Yvette
Iets anders - woensdag 12 juni 2013

Antwoord

Hallo Yvette,

het volgende heb je inmiddels goed begrepen:
In het raakpunt geldt:
  1. y' = f'(x)
  2. y = f(x)
De eerste vergelijking gebruik je om de helling van de raaklijn te bepalen, dus de waarde van a. Dat heb je goed gedaan, je vindt: a=-9
Je raaklijn wordt dus:
y=-9x + b

Nu is de vraag: hoe groot is b? Als je b te groot kiest, dan ligt de lijn hoger dan het raakpunt. Als je b te klein kiest, dan gaat de lijn onder het raakpunt door. Je moet dus een waarde van b vinden die ervoor zorgt dat de lijn precies door het raakpunt gaat. Om het raakpunt te vinden, gebruik je de tweede vergelijking.
Maar in dit geval is dit eigenlijk al gedaan, je kent het raakpunt al:
bij x=0 is f(x)= -6. Je hoeft f(0) dus niet nog eens uit te rekenen, je kunt gelijk invullen:
y = f(0)
-9×0 + b = -6
b=-6

Dus je raaklijn wordt:
y = ax + b
y = -9x - 6

OK?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 13 juni 2013



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3