De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Re: Re: Vergelijking van de raaklijn bepalen door een negatief coordina

 Dit is een reactie op vraag 70465 
Hallo Gilbert,
Ik heb nu nog een poging gedaan, ik hoop dat het een keer gaat lukken.
f(x)= -3x+6/(x-1)
Algemene formule van de raaklijn:
y= a(x-2)
y'= a
a = (-3 - 6/x2)
y = f(x)
a (x-2)= -3x+6/(x-1)
ax-2 = -3x+6/(x-1)
(-3 -6 /x2) x-2 = -3x+6/(x-1)
-3x-6/x-2= -3x+6/(x-1)
-8/x= -1,6
x= -8/-1,6 = 5

a=-3-6/x2
a=-3-6/52
a-3.24
y= -3,24x-6

Klopt het dan misschien zo? Ik probeer echt mijn best te doen op deze sommen.

Yvette
Iets anders - zondag 9 juni 2013

Antwoord

Hallo Yvette,

Je gedachtengang is goed, maar je maakt enkele rekenfouten:

De afgeleide van je functie is niet -3 - 6/x2, maar: -3 - 6/(x-1)2

Haakjes wegwerken: a(x-2) is niet ax-2 maar ax-2a

Hierdoor kom je natuurlijk op een andere uitkomst.
Verder: de vergelijkingen y=f(x) en y'=f'(x) gelden alleen in het raakpunt. Omdat je de x-waarde van het raakpunt al kent (in dit geval: x=2) kan je deze x al invullen, dat scheelt veel schrijfwerk.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 10 juni 2013



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3