De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Cirkelvormige beweging

 Dit is een reactie op vraag 69416 
Ik ben bang dat ik iets meer opfrissing nodig heb

Maike
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 2 januari 2013

Antwoord

Cirkels rond O met straal r hebben vergelijking x2 + y 2 = r2.
Dit is in feite niets anders dan de stelling van Pythagoras.
Neem maar een punt P op de cirkel en trek PA loodrecht naar de x-as en PB loodrecht naar de y-as.
Dan is OA = x en OB = y en OP = r.

Met x = cos(t) en y = sin(t) krijg je x2 + y2 = cos2(t) + sin2(t) = 1 volgens de goniometrie.
Uit x2 + y2 = 1 volgt (zie regel 1) dat je het over een cirkel met straal 1 hebt, gelegen rond de oorsprong.
Helder? Zo ja, dan kun je verder. Zo nee, dan kom je weer terug.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 2 januari 2013
 Re: Re: Cirkelvormige beweging 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3