De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Lichaams- en zijvlaksdiagonaal zonder te rekenen

Mijn vraag is: als je al de lengte van alle ribben weet van een kubus, kun je dan zonder te rekenen de lichaams- en zijvlaksdiagonaal weten?

timon
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 15 december 2012

Antwoord

Ja zeker. Neem maar 's een kubus met zijde z:

q56481img1.gif


In een zijvlak kan je de stelling van Pythagoras gebruiken. Dus als de zijde 'z' is dan is de zijvlaksdiagonaal gelijk aan $
\sqrt {2z^2 }
$ of $
z \cdot \sqrt 2
$.

Je kunt voor een lichaamsdiagonaal nog een keer de stelling van Pythagoras gebruiken. De lengte van een lichaamsdiagonaal is $
\sqrt {3z^2 }
$ of $
z \cdot \sqrt 3
$.

Mooi wel...

Zie ook Lichaamsdiagonaal, zijvlaksdiagonaal en de ribben.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 16 december 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3