De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Pythagorische 3-voud

Stel a2+b2=c2 en a,b,c zijn zonder gemeenschappelijke delers.
Bewijs dat a of b is een 3-voud.

herman
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 17 mei 2012

Antwoord

Onder bepaalde voorwaarden zijn a en b te schrijven als 2mn en
m2-n2
(voorwaarden: m en n hebben geen gemeenschappelijke delers en m en n niet beide oneven).
Neem aan dat m of n deelbaar zijn door 3 dan is 2mn deelbaar door 3.
Als geen van beide (m,n) deelbaar zijn door 3 dan zijn m2 en n2 beide gelijk aan 1 modulo 3.
(1·1=1 en 2·2=4=1 modulo 3)
Het verschil is dan deelbaar door 3.

(PS lees je ook eens de spelregels:
Het is de bedoeling dat je laat zien wat je eigen inspanning is.)

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 17 mei 2012
 Re: Pythagorische 3-voud 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3