Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Differentieren van wortels en machtswortels

hoe differentier je machtswortels zoals:
f(x)=5√(3-x3)
g(x)=6/√x

houmam
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 15 mei 2012

Antwoord

Dat gaat zo:

\eqalign{ & f(x) = \root 5 \of {3 - x^3 } = \left( {3 - x^3 } \right)^{\frac{1} {5}} \cr & f'(x) = \frac{1} {5}\left( {3 - x^3 } \right)^{ - \frac{4} {5}} \cdot - 3x^2 = - \frac{{3x^2 }} {{5\root 5 \of {(x - x^3 )^4 } }} \cr}

Zie 2. Exponentenregel en 4. Kettingregel.

\eqalign{ & f(x) = \frac{6} {{\sqrt x }} = \frac{6} {{x^{\frac{1} {2}} }} = 6x^{ - \frac{1} {2}} \cr & g'(x) = - \frac{1} {2} \cdot 6x^{ - 1\frac{1} {2}} = - \frac{3} {{x^{1\frac{1} {2}} }} = - \frac{3} {{x\sqrt x }} \cr}

Dat moet het zijn...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 15 mei 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics