De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vergelijking van cosinusregel

Ik heb een driehoek, waarvan twee waarden hetzelfde dienen te zijn en de derde is gegeven (160). Met behulp van de cosinusregel kom ik tot de volgende vergelijking, maar wat is die waarde x? (Of is dit op een makkelijkere manier te berekenen)

b2 = a2 + c2 - 2 · a · c · cos (...°)

1602 = (x2 + x2) - (2 · x · x · cos(115°))
25600 = (2x2) - (2x2 · cos(115°))

En dan? Wat is x?

Jeroen
Student hbo - donderdag 26 april 2012

Antwoord

Hoe je aan je vergelijking komt, weet ik niet maar laten we aannemen dat het correct is.
Optie 1 is dat je cos(115°) direct vervangt door een waarde die je uit je rekenmachine krijgt. Hou bijv. 4 decimalen aan.

Optie 2 is exact doorrekenen.
Uit 25600 = x2(2 - 2cos(115°)) volgt toch x2 = 25600/(2- 2cos(115°))° en met een worteltrekking heb je dan de gevraagde x.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 26 april 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics