Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Bewijs driehoek gelijkbenig cirkels

 Dit is een reactie op vraag 67235 
hmm oke.

Volgens mij hebben ze ACP en ABC gemeenschappelijk, omdat dit te maken heeft met de omtrekshoek volgens mij. B hoort bij boog AC. Maar ik zie niets wat bij ACP kan horen...
en hoe ik er mee verder moet.

Omdat p=p en PBC=PCA moet hoek PAC gelijk zijn aan hoek PCB toch?

Richar
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 27 maart 2012

Antwoord

Dag Richard,
Inderdaad zijn de hoeken ACP en ABC aan elkaar gelijk.
Niet alleen is ÐABC = ÐB = 1/2bg(AC), maar dit is ook het geval met ÐACP. Bewijs? Zie hierna.
q67239img1.gif
In bovenstaande figuur is:
ÐM = bg(AC) ; middelpuntshoek
ÐACP = 90° - ÐACM = 90° - x
ÐACP = 1/2(180° - 2x) = 1/2ÐM
Dus:
ÐACP = 1/2bg(AC)
De hoek ACP is dus eveneens een omtrekshoek (een hoek tussen een koorde en een raaklijn in een eindpunt van die koorde).

En dan zijn de driehoeken PAC en PCB uit je oorsponkelijke probleem inderdaad gelijkvormig!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 27 maart 2012
 Re: Re: Bewijs driehoek gelijkbenig cirkels 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics