Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Bewijzen dat een limiet niet bestaat

 Dit is een reactie op vraag 67073 
Bedankt. Ik heb al verschillende paden gevonden die verschillende limietwaarden leveren: Lim(x,y)-(0,b) f(x,y)=1 en Lim(x,y)-(a,0) f(x,y)=0. Duiden op eenduidigheid van de limiet voor limietpunt (0,0) waaraan niet wordt voldaan zou toch genoeg moeten zijn? Is het mogelijk het niet bestaan van de limiet te bewijzen mbv de definitie van de limiet? Stellen dat Lim(x,y)-(0,0)f(x,y)=/L voor een willekeurige L.

Ray
Student universiteit - maandag 5 maart 2012

Antwoord

Inderdaad: neem aan dat de limiet bestaat en neem epsilon=1/3.
Laat nu delta0 willekeurig zijn; met de door jouw gevonden limieten kun je een y in (0,delta/2) vinden met f(delta/2,y)epsilon en een x in dat interval met f(x,delta/2)1-epsilon. Die punten liggen dichter dan delta bij (0,0) maar de functiewaarden liggen meer dan epsilon uit elkaar.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 13 maart 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics