De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Hoek en raakvlakken door rechte aan een bol

 Dit is een reactie op vraag 67023 
ik veronderstel toch dat de loodlijn loodrecht staat op elke rechte van dat vlak en dus op de rechte a. Dan denk ik dat de normaal (3,0,0) is, al ben ik er niet zeker van. Als je met een vlakkenwaaier werkt, hoe begin je daar dan aan, want de rechte a is $\leftrightarrow$ 2x+y-6=0 en y=0. Dan denk ik dat k(2x+y-6)+m(y). Hoe moet ik dit nu verder oplossen

kevin
3de graad ASO - dinsdag 28 februari 2012

Antwoord

Neem eerst 2 willekeurige vlakken V en W door de lijn a.
Dat zijn bijvoorbeeld V: z = 0 en W: 2x + y + 3z - 6 = 0
De waaier heeft nu de vorm $\lambda$(2x + y + 3z - 6) + $\mu$z = 0
Voor het gezochte vlak kunnen $\lambda$ en $\mu$ niet beide gelijk aan 0 zijn.

Als we aannemen dat $\lambda\ne$0 is, dan kun je door $\lambda$ delen waardoor de vlakkenwaaier de vorm 2x + y + 3z - 6 + $\sigma$z = 6 aanneemt.

De afstand van een exemplaar uit de waaier tot de oorsprong (= middelpunt bol) is dan 6/√[(4 + 1 + (3+$\sigma$)2] en door dit gelijk te stellen aan 2 (= straal) vind je twee waarden voor de parameter $\sigma$.

Ik vond de waarden -1 en -5 (even controleren!) en dan heb je de vlakken gevonden.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 29 februari 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3