De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Onmogelijke opgave

ik heb een aantal sommen waar ik gewoon niet uitkom. Hoop dat iemand mij hierbij kan helpen!

A) x + 4$\sqrt{x}$ = 21

mijn uitwerking:
4$\sqrt{x}$ = 21 - x
4$\sqrt{x}$2 = (21 - x)2
16x = 441 - 42x - x2
x2 + 58x - 441 = 0
en dan?

B) x - 15$\sqrt{x}$ + 26 = 0
x + 26 = 15$\sqrt{x}$
(x + 26)2 = 15$\sqrt{x}$2
x2 + 52x + 676 = 225x
x2 -173x + 676 = 0
en dan?

c) x + 6$\sqrt{x}$ = 7
6$\sqrt{x}$ = 7 - x
6$\sqrt{x}$2 = (7 - x)2
36x = 49 - 14x - x2
x2 + 50x - 49 = 0
(x - 1)(x + 50) kan dus niet maar wat is dan de goede uitwerking?

ik snap het niet meer! help!

Denise
Student hbo - maandag 16 januari 2012

Antwoord

Dit zijn voorbeelden van 'verborgen' tweedegraadsvergelijkingen. Er is een handiger manier om ze op te lossen. Dat met die wortels kan natuurlijk ook wel, maar in dit soort gevallen zou ik dat anders doen. Neem y=$\sqrt{x}$ en krijgt dan:

y2+4y=21
y2+4y-21=0
(y+7)(y-3)=0
y=-7 of y=3
Alleen y=3 voldoet
Oplossing: x=9

y2-15y+26=0
(y-13)(y-2)=0
y=13 of y=2
x=169 of x=4

y2+6y=7
y2+6y-7-0
(y+7)(y-1)=0
y=-7 of y=1
y=-7 voldoet niet
Oplossing: x=1

Dat is niet veel nieuws aan als je tweedegraadsvergelijkingen op kunt lossen met ontbinden in factoren.
Handig he?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 16 januari 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3