De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Afstand punt tot een vlak

Beste,
Bepaal de afstand van het punt a(1,0,1) tot het vlak
a: 2x-y-z=-1. Kan iemand mij helpen de oplossing van deze opgave te vinden?

Vanopp
Student universiteit België - dinsdag 3 januari 2012

Antwoord

Hallo P,
Misschien ken je de formule voor de afstand van een punt tot een lijn in een 2D ruimte: Als de lijn is gegeven door: ax+by+c=0 (homogene vergelijking) en het punt met coordinaten (p,q) dan geldt: afstand= |ap+bq+c|/√(a2+b2).

Voor een punt in de ruimte (p,q,r) tot vlak ax+by+cz+d=0 geldt:

afstand=|ap+bq+cr+d|/√(a2+b2+c2).

Voor meer formules uit de analytische meetkunde:Je moet dit natuurlijk eerst bewijzen voor je het mag gebruiken!
Succes,
Lieke.

ldr
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 3 januari 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3