De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Afgeleiden berekenen

f(x)=(2x-1)2(3x-2)3

Ik heb problemen om de afgeleiden uit te rekenen. Kan u me verder helpen ?

Alice

Alice
3de graad ASO - zaterdag 10 december 2011

Antwoord

Hallo Alice,

Het zou fijn zijn wanneer je wat nauwkeuriger zou aangeven hoe ver je bent gekomen en waar je vast loopt, dan kan ik je gerichter helpen om je probleem beter te begrijpen.

Ik zal je op weg helpen:
Heb je gezien dat f(x) een vermenigvuldiging (product) is van twee functies:

f(x) = g(x)×h(x) met:

g(x) = (2x-1)2
h(x) = (3x-2)3

Voor de afgeleide geldt dan de productregel:

f'(x) = g'(x)×h(x) + g(x)×h'(x)

Bepaal dus de afgeleiden g'(x) en h'(x) (denk aan de kettingregel!) en vul dan nauwkeurig deze formule voor f'(x) in.

Kom je zo tot het juiste antwoord? Kom je er niet uit, laat dan weten waar het mis gaat.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 10 december 2011
 Re: Afgeleiden berekenen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3