De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Breuk als macht en ik en ik wil een onbekende in de breuk op te lossen

Ik heb een vraag Ik moet Uak uitrekenen Id=I0.((℮^Uak/Ut)-1)
Id = 10mA, I0=1pA, Ut=1/40
Ik ben zo te werk gegaan
10mA=1pA.((℮^Uak/1pA)-1)
((℮^Uak/1pA)-1)=10mA/1pA = 10E9
(℮^Uak/1pA)=10E9 -1 is te verwaarlozen ten opzichte van 10E9
Maar nu weet ik niet hoe ik Uak moet uitreken ik heb in de macht en logaritme regels gekeken maar daar kwam ik ook niet uit.
Kan iemand mij hiermee helpen.
Bedankt.
Franklin

Frankl
Student hbo - maandag 7 november 2011

Antwoord

Hallo Franklin,

Allereerst neem ik aan dat in je oorspronkelijke formule de complete breuk Uak/Ut in de macht staat, je moet dus eigenlijk schrijven:

Id=I0.(℮^(Uak/Ut)-1)

Klopt dit?

Verder denk ik dat in je laatste formule een typfout staat:
e^(Uak/1pA) moet zijn: e^(Uak/Ut).

Met verwaarlozing van -1 kom je tot een formule van deze vorm:

ea=b

Je rekent a dan uit met:

a = ln(b)

Lukt het hiermee?

GHvD
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 8 november 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3