De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Snijpunten van een cirkel met een lijn

Gegeven is de cirkel C: x2+y2-12x-20y+15=0 en lijn l: x+y=-15
De coordinaten van het middelpunt en de straal heb ik berekend en daar komt uit: Coordinaten (6,-10) en straal r=√121=11

Martij
Student hbo - vrijdag 28 oktober 2011

Antwoord

Hallo Martijn,

De vergelijking van de lijn kan je ook schrijven als:

y = (-x - 15)

Vul dit in voor elke y in de vergelijking van de cirkel. Haakjes wegwerken, gelijksoortige termen bij elkaar nemen en je krijgt een 'gewone' kwadratische vergelijking waarmee je x kunt oplossen. Je vindt twee oplossingen. Invullen in de vergelijking van de lijn en je vindt de bijbehoordende waarden voor y.

OK?

GHvD
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 29 oktober 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3