De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Oneven en even functies

 Dit is een reactie op vraag 65784 
Dit was de vraag
f(x)=-2x3-6x2+8

zou een oneven functie zijn Waarom ?

Jullie antwoord
Dat is hij niet: probeer maar of f(-x) inderdaad -f(x) oplevert, niet dus (dankzij de x2).

Als ik in de opgaven de x vervang door -x dan krijg ik als resultaat(+2x3+6x2+8)
De eerste term van dedeunctie is het tegengestelde van de opgave, de rest niet. Dus is het niet oneven en ook niet even.

Is mijn antwoord nu juist ?

Alvast bedankt

Alice
3de graad ASO - donderdag 29 september 2011

Antwoord

Als je in f(x) = -2x3 - 6x2 + 8 de variabele x vervangt door -x, dan krijg je f(-x) = -2(-x)3 - 6(-x)2 + 8 = 2x3 - 6x2 + 8 en dat is dus niet het zelfde of tegengestelde van f(x). De functie is dus geen van beide.
Een even functie herken je hieraan dat de grafiek symetrisch is t.o.v. de y-as.
Een oneven functie heeft een grafiek die puntsymetrisch is t.o.v. de oorsprong.
En niet elke grafiek heeft één van deze kenmerken.
Kortom: het 'even' of 'oneven' zijn is niet voor elke functie weggelegd.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 1 oktober 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics