De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Brandpunt paraboolfunctie afleiden

Ik zou graag het brandpunt af willen leiden voor een paraboolfunctie of punt in een andere willekeurige functie.

Tot nu toe heb ik gevonden dat de y-waarde van het brandpunt (F) van een punt van een willekeurige functie f(x) wordt gegeven door:

F = f(x) + x * tan (1/2p - 2 Arctan (f'(x))

Voor een simpele parabool [f(x) = ax2] zou hier uit moeten komen dat F = 1/(4a).Ik heb echter geen idee of, en hoe, ik de component: tan(1/2{PI} - 2 Arctan (f'(x)) kan vereenvoudigen. Heeft iemand een suggestie? Bedankt!

Paul B
Student universiteit - donderdag 8 september 2011

Antwoord

Paul,
tan(1/2p-2arctan(f')=tan2(1/4p-arctan(f')).Pas nu de formule voor tan(2a) toe en vervolgens de formule voor tan(a-b).Dit geeft als uitkomst:
F=f(x)+2x(1-(f')2/(4f').

kn
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 9 september 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3