To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

De straal van een ingeschreven cirkel

Hoe moet ik bewijzen dat de straal van de ingeschreven cirkel in een pythagorasdriehoek een geheel getal is?

evelyn
3de graad ASO - zondag 24 april 2011

Antwoord

In iedere driehoek geldt dat de straal van de ingeschreven cirkel gelijk is aan 2·oppervlakte/omtrek.
Voor een Pythagoras driehoek geldt dat de zijden te schrijven zijn als
a=f(m2-n2), b=2fmn, c=f·(m2+n2), zodat de oppervlakte wordt: f2·mn(m2-n2)=f2·mn(m+n)(m-n) en de omtrek
2f(m2+mn)=2fm(m+n).
Invullen in r=2·oppervlakte/omtrek en vereenvoudigen voltooit het bewijs.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 5 mei 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics