De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vraagstukken met tweedegraads ongelijkheden

Hoe los ik deze vraagstukken op?
  1. de som van de helft van een natuurlijk getal en het kwadraat van datzelfde natuurlijk getal is groter dan 2004; geef alle natuurlijke oplossingen

  2. het product van twee opeenvolgende negatieve gehele getallen is niet kleiner dan 15; geef alle negatieve gehele oplossingen (tip: neem x en x+1 als opeenvolgende getallen)

  3. het drievoud van een natuurlijk getal is kleiner dan de som van dat getal en het getal 13; geef alle natuurlijke oplossingen

  4. het dubbel van het product van twee opeenvolgende natuurlijke getallen is niet groter dan 2005; geef alle natuurlijke oplossingen
Alvast bedankt voor de moeite!

Miguel
2de graad ASO - dinsdag 7 januari 2003

Antwoord

Dat zijn heel wat vragen. Ik neem aan dat je moeite hebt om een vergelijking op te stellen. Ik zal van alle vraagstukken een beginnetje geven dan is er voor jezelf ook nog iets om op te lossen.

In de vragen noem ik het natuurlijke getal x.
  1. de helft van het natuurlijke getal is 1/2x
    het kwadraat is x2;
    Dus de som is 1/2x + x2 > 2004
    Laten we eerst maar eens kijken wanneer
    1/2x + x2 = 2004
    x2+ 1/2x - 2004 = 0
    Dit kun je oplossen met de ABC-formule.
    Als je dan een niet natuurlijke x vindt, zul je voor het kleinste natuurlijke getal waarvoor de ongelijkheid geldt, het gevonden getal naar boven af moeten ronden. Daarna is het niet zo moeilijk om na te gaan welke natuurlijke getallen nog meer voldoen.

  2. Als we twee negatieve getallen vermenigvuldigen dan krijgen we weer een positief getal. Noem het ene negatieve getal x en het andere x+1. Dan zijn we dus op zoek naar negatieve gehele x waarvoor geldt dat x·(x+1) $\geq$ 15.
    (x is natturlijk niet -1 want dan is x+1 niet meer negatief)
    Weer kunnen we eerste eens naar de gelijkheid kijken:
    x2+ x = 15
    Als je deze hebt opgelost is het niet zo moeilijk om de hele verzameling oplossingen te vinden.

  3. hier wordt gevraagd: 3x < x+ 13
    oftewel
    2x < 13
    Kijken we naar de gelijkheid dan vinden we dat
    2x = 13 en x = 6.5
    De oplossing is dus de getallen 0, 1, 2, 3, 4, 5 en 6

  4. Ik neem aan dat je hier het dubbele bedoeld.
    dus de twee opeeenvolgende getallen noem ik weer x en x+1.
    Dus:
    2·x·(x+1)$\leq$2005
    En dit kun je weer op dezelfde manier oplossen.
Let er wel op dat er een verschil is tussen $<$ en $\leq$

Veel succes en als je er toch niet uit komt, kun je natuurlijk hier altijd weer een vraag stellen. Veel succes!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 9 januari 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics