Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Sinusregel

Hoe kan ik de sinusregel bewijzen? En wat is de geschiedenis van die regel? En heeft u wat toepassingen/voorbeelden?
Groetjes Sandra

Sandra
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 7 januari 2003

Antwoord

Teken een driehoek ABC en trek bijv. de hoogtelijn h vanuit hoekpunt C.
Nu geldt: sina = h/b ofwel h = b.sina (je weet dat b de zijde tegenover ÐB aanduidt, neem ik aan)

Idem: sinb = h/a ofwel h = a.sinb.

Conclusie: a.sinb = b.sina en dat is ook te schrijven als a/sina = b/sinb
Dit is dus al het begin van de sinusregel.

Door een andere hoogtelijn te trekken, bijv. vanuit hoekpunt A en dan precies delfde redenering te houden ontstaat de sinusregel.

Geschiedenis? Geen idee; niet alles heeft een geschiedenis. Sommige dingen ontstaan gewoon.

Toepassingen: in de natuurkunde schijnt de regel voor te komen bij krachtenleer en in de wiskunde wordt hij wel gebruikt om binnen meetkundige figuren allerlei zaken te berekenen. Maar met de cosinusregel kom je vaak verder.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 7 januari 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics