De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Logaritmische vergelijkingen

hallo, ik heb een dringende vraag, er zijn 2 oefeningen van mijn taak die ik totaal niet kan oplossen. Zou er mij iemand zo vlug mogelijk willen helpen? dit zijn ze:
1) x-2 + 2log(2x - 3) = 4log 49
2) (1/ xlog2) + 2. 4log(x2 - 6x + 11) = 3. 8log 6
alvast bedankt!

eva
3de graad ASO - maandag 7 februari 2011

Antwoord

De nood is blijkbaar erg hoog!
Om met nummer 2 te beginnen: het is (voor mij) volslagen onduidelijk hoe de opgave in elkaar steekt. Is 1/x het grondtal of staat er 1 gedeeld door xlog2? Is rechts het getal 8 grondtal of niet?
Wat opgave 1 betreft (aangenomen dat rechts het getal 4 grondtal is!): gebruik eerst dat 4log(49) = 2log(7) zodat de opgave geschreven kan worden als 2log(2x - 3) - 2log(7) = 2-x.
Dat geeft 2log((2x - 3)/7) = 2-x ofwel 2^(2-x) = (2x - 3)/7
Links is te schrijven als 4/(2x) en als je nu 2x = t stelt, loopt het verder als vanzelf, denk ik.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 7 februari 2011
 Re: Logaritmische vergelijkingen 
 Re: Logaritmische vergelijkingen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3