De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Neven en hoofdonbekenden bij een stelsel

Beste,

Is het mogelijk om op basis van een voorbeeld, het begrip neven en hoofdonbekenden toe te lichten?

Want ik ben bezig met stelsels, en ik snap echt de redenering niet meer.

Ik heb er ook bijgeschreven dat de nevenonbekende een willekeurige waarde mag hebben, maar daar zie ik totaal geen graten meer in.

Alvast zeer vriendelijk bedankt voor de hulp!

Nick V
Student universiteit België - vrijdag 14 januari 2011

Antwoord

Stel dat een stelsel van 2 vergelijkingen met 3 vergelijkingen herleid is tot het volgende rijcanonieke stelsel :

q64017img1.gif

Dit stelsel heeft veel oplossingen, bv.
(x,y,z) = (2,4,1) of
(x,y,z) = (5,-2,-2) enz.

Zo'n oplossing kun je het eenvoudigst vinden door z een willekeurige waarde te geven en dan x en y in functie van z.

Bv. z = 1 $\to$ x = 3-z = 3-1 = 2 en y = 2+2z = 2+2 = 4
of z = -2 $\to$ x = 3-z = 3+2 = 5 en y = 2+2z = 2-4 = -2

Voor iedere waarde van z vinden we zo één waarde voor x en één waarde voor y.

Om nu alle oplossingen te omschrijven stellen we z gelijk aan een willekeurige waarde k en drukken we x en y uit in functie van deze waarde k.

Dus z = k $\to$ x = 3-z = 3-k en y = 2+2z = 2+2k

De oplossingsverzameling is dus : V = {(3-k,2+2k,k} met k$\in$$\mathbf{R}$

De waarde voor de onbekende z kan men dus vrij kiezen en is de nevenonbekende.
Eenmaal een waarde voor z gekozen, liggen de waarden voor x en y vast; dit zijn de hoofdonbekenden.

Ok?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 14 januari 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3