Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Lognormale verdeling

Ik heb de volgende vraag; X is normaalverdeeld onder parameters mu en variantie sigmakwadraat, Y = e tot de macht x. Bepaal de dichtheid van Y (met als tip: de verdeling van Y heet lognormaal verdeeld)

De vraag: X is verdeeld onder MU en variantie sigmakwadraat. Y is e tot de macht X. Bepaal de dichtheid van Y, en vooral snap ik niet hoe je tot deze dichtheid komt?
BVD

rob
Student universiteit - zaterdag 4 januari 2003

Antwoord

Als de stochast X Normaal verdeeld is met verwachting m en variantie s2 dan kunnen we de verdelings functie van de stochast Y, gedefinieerd door Y = eX vinden via de verdelingsfunctie van X. Dat gaat zo:

De verdelingsfunctie G van Y is gedefinieerd door G(y) = P(Y y). Vul in, Y = eX, dan krijg je:

G(y) = P(eX y) = P(X log y), want eX y alleen als X log y .

Omdat X normaal verdeeld is, geldt:
P(X u ) = F((u - m)/s). Hierbij is F dan de standaard normale verdelingsfunctie, (die als dichtheidsfunctie f =
F' heeft :

q6360img1.gif

We hebben dus: G(y) = P( X log y) = F((log y - m)/s).

De dichtheidsfunctie van Y kunnen we vervolgens vinden door
differentieren (kettingregel gebruiken!):

q6360img2.gif

(alles voor y > 0 natuurlijk)

JCS
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 8 januari 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics