De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Kettingregel differentieren met natuurlijk logaritme

Hallo,

Gevraagd wordt de afgeleide van ln(1+x2) te bepalen.

Ik doe dit met de kettingregel f'(g).g':

f'(g) = 1/x.(1+x2)
g' = 2x
Dit geeft: 1/x.(1+x2).2x
vereenvoudigen: 2x/x.(1+x2)= 2.(1+x2)

Volgens EUR moet het antwoord echter zijn
2x/1+x2

Doe ik iets fout?

h3rm4n
Iets anders - zondag 18 juli 2010

Antwoord

Wat je fout doet is dat je de kettingregel niet goed gebruikt. Dat wisten we al... toch?

Het gaat om de afgeleide van ln(x). Dat is inderdaad 1/x. Maar dat staat er niet. Er staat ln(1+x2) dus de afgeleide is 1/(1+x2)·2x

Ik zou de theorie er nog maar 's even op na slaan!
Zie ook 4. Kettingregel

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 18 juli 2010



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3