Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Een assenstelsel

In een rechthoekig assenstelsel Oxy is OABC een variabele rechthoek. Punt B ligt op kromme K en kan daarover bewegen. Onafhankelijk van de positie van punt B geldt dat OABC een rechthoek vormt met een constante oppervlakte 72. A ligt steeds op de positieve x-as en C op de positieve y-as.

Vraag: toon aan dat K de grafiek van y=\frac{72}{x} is.

De raaklijn in een punt B aan de kromme snijdt de x-as in punt D en de y-as in punt E.

Vraag: toon aan dat de oppervlakte van driehoek ODE niet afhangt van de positie van punt B op de kromme.

mariek
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 24 mei 2010

Antwoord

Marieke,
Als A(x,0) en C(0,y) is, dan is B(x,y) en de oppervlakte is xy=72, dus y=72/x. Neem B(x0,72/x0). Dan is de vergelijking van de raaklijn in B aan de kromme y=72/x gelijk aan y=(144/x0)-(72/x02)x. Hieruit volgt dat D(2x0,0)en E(0,144/x0), zodat de oppervlakte driehoek ODE=144.

kn
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 25 mei 2010
Re: Een assenstelsel
Re: Een assenstelsel



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics