De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Kwadratische functies afsplitsen

Voor het berekenen van de minima en maxima van een kwadratische functie, moet de functie worden afgesplitst.
Ik kom er niet uit, hoe dit nu precies wordt gedaan!
Voorbeeld:
f(x)=8+2x−x2, waarvan als de functie is afgesplitst is:
f(x)=-(x-1)2+9.

Kan u dit mij uitleggen? Bedankt!

Sabrin
Student hbo - vrijdag 7 mei 2010

Antwoord

eerst een - buiten haakjes halen
-[x2-2x-8] dan kijken naar de termen met x en je afvragen van welk kwadraat deze afkomstig zijn ........ wel x2-2x is afkomstig van (x-1)2 maar (x-1)2 is dan wel x2-2x+1
dat betekent allemaal dat -[x2-2x-8] = -[x2-2x+1 -1-8]= -[(x-1)2-9] nu de vierkante haken weghalen = -(x-1)2 +9

Met vriendelijke groet
JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 10 mei 2010
 Re: Kwadratische functies afsplitsen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3