De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

CD-rekje met 12 plaatsen

Ik heb een vraag. Als je een cd rek hebt met 12 plaatsen om cd's in te zetten, maar je hebt maar 10 cd's, op hoeveel manieren kan je deze 10 cd's dan in het rekje leggen?
Ik heb zelf de formule nCr gebruikt: je hebt 12 plaatsen maar je hebt maar tien cd's dus 12-10=2
Dan is het : 12 nCr 2 maar iemand anders zegt dat dat antwoord niet goed is!
Kunt u mij misschien helpen?
Alvast bedankt

Siara
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 29 april 2010

Antwoord

In dit geval heb je te maken met permutaties. Misschien kan je 't schema op 3. Aanpak van telproblemen gebruiken! De volgorde is van belang en 't is zonder terugleggen dus permutaties!

Aantal mogelijke volgorden is (12)10=239.500.800

Je kan dit ook zo opvatten: voor de eerste CD (van 10) kan je kiezen uit 12 plekken, voor de tweede uit 11, voor de derde uit 10,....

Aantal mogelijkheden is 12·11·10·9·8·7·6·5·4·3=239.500.800

Meer moet het niet zijn....

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 29 april 2010



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics